Waarom komt het initiatief voor scheiding vaker van de vrouw?

In een huwelijk zijn vrouwen vaker degene die een scheiding initiëren, maar in een ongehuwde relatie komt het initiatief even vaak vanuit de vrouw als vanuit de man. Hoe kan dit? Onderzoekers van Stanford University zochten het uit.

In het onderzoek bekeek socioloog Michael Rosenfeld de verschillende motieven om een relatie te beëindigen. De 92 echtscheidingen die Rosenfeld onder de loep nam waren in 69 van de gevallen geïnitieerd door de vrouw. Een significant sekseverschil dat zich niet uit in de 279 overige splitsingen. “Ik, en ik denk andere onderzoekers ook, heb altijd aangenomen dat de rol van vrouwen in het beëindigen van de relatie typisch was in heteroseksuele relaties”, vertelt Rosenfeld over zijn bevindingen. “Maar nu blijkt dat het uniek is voor heteroseksuele huwelijken.”

scheiding tabel

Waarom willen vrouwen vaker scheiden dan mannen?

Waar ligt het aan dat juist het huwelijk ervoor zorgt dat vrouwen uiteindelijk niet meer willen? Volgens Rosenfeld komt het doordat tijden veranderd zijn, maar dit onbewust misschien nog niet doorgevoerd is. Want hoewel mannen hun vrouw vaak zien als hun gelijke, kan het zijn dat de traditionele rol van de vrouw nog in hun onderbewuste speelt. Dit zou in ieder geval verklaren waarom vrouwen nog altijd twee keer zo veel huishoudelijke taken op zich nemen, en we minder gaan werken zodra er kinderen ten tonele verschijnen.

“Mensen willen tegenwoordig een partner die niet alleen betrouwbaar en redelijk is, maar die bovendien hun beste vriend, een goede minnaar, en iemand de rekeningen betaalt. En die ook nog eens heel leuk is.”

Michael Rosenfeld

Vrouwen die ontevreden zijn met hun huwelijk vinden dat hun man te dominant is of geven aan dat ze een groot deel van hun onafhankelijkheid verloren zijn. En met een toenemend aantal werkende vrouwen, zitten we op dit laatste natuurlijk niet te wachten.

divorce-statistics

Meer scheidingen in het algemeen

Hoewel het geen verklaring is voor het feit dat scheidingen vooral vanuit vrouwen komen, is het wel een interessant fenomeen: de laatste jaren blijft het aantal echtscheidingen stijgen. En dit is niet verrassend. Aan de ene kant neemt namelijk ook het aantal huwelijken toe, en aan de andere kant wordt het steeds gemakkelijker om te scheiden. Zo is het tegenwoording niet per se nodig om een beroep te doen op een advocaat, en is het zelfs mogelijk om je scheiding online te regelen.

Dus, zo concludeert Sanford, hoewel het traditionele huwelijk haar wortels nog niet helemaal verloren heeft en de klassieke verdeling misschien onbewust nog in ons hoofd zit, zit de feministische stroming niet bij de pakken neer. Met een baan en een leven buiten het huishouden hebben we namelijk geen man nodig om ons gelukkig (of welvarend) te maken.

Reacties zijn gesloten.