Vrouwen gunnen zichzelf minder salaris

Vrouwen gunnen zichzelf minder salaris

Het zogenaamde glazen plafond dat voorkomt dat vrouwen evenveel verdienen als mannen wordt deels door vouwen zelf in stand gehouden. Dat blijkt in ieder geval uit onderzoek van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs. Doorgaans is de opvatting dat het aan mannen te wijten is dat vrouwen minder geld verdienen voor hetzelfde werk. Het onderzoek richtte zich echter op het salaris dat ondernemers aan zichzelf uitbetaalden. Wat bleek? Vrouwen betalen zichzelf maar 80 procent uit van het bedrag waarmee hun mannelijke collega’s zichzelf belonen. Gek genoeg is dat nagenoeg hetzelfde verschil dat zichtbaar is in de salarissen van mannen en vrouwen in loondienst.

 

Oorzaken niet helemaal duidelijk

Een interessant gegeven, maar helaas zijn de onderzoekers er nog niet helemaal achter wat hier nu precies aan ten grondslag ligt. Voor harde conclusies is verder onderzoek nodig, maar er worden wel alvast een paar suggesties gedaan. Vrouwen zijn doorgaans bijvoorbeeld voorzichtiger dan mannen, ook op zakelijk gebied. Een lager salaris voor jezelf uitbetalen past dan ook prima binnen de strategie om de gezondheid van je eigen bedrijf voorop te stellen. Ook is het mogelijk dat vrouwelijke ondernemers vaker werkzaam zijn in branches waarin minder geld verdiend wordt.

 

Verandering op komst

Toch lijkt het erop dat deze verschillende in de komende jaren steeds kleiner zullen worden. Met name de jongere vrouwen zijn bezig met een inhaalslag. Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam bijvoorbeeld naar voren dat vrouwen tussen de 25 en 30 jaar in 2012 zelfs meer verdienden dan hun mannelijke collega’s in dezelfde leeftijdsgroep. De grootste winst valt echter nog te behalen in de financiële sector en dan met name in de topfuncties. De salarissen van mannen liggen hier gemiddeld nog 30 procent hoger dan die van de dames.

 

Wellicht heeft het verschool ook deels te maken met ambitie, waarbij onderstaande infographic aantoont dat mannen doorgaans ambitieuzer zijn dan vrouwen.

Infographic

Reacties zijn gesloten.