Scheiden, hoe doe je dat?

Scheiden, hoe doe je dat?

Eerder schreven we al dat vrijwel alle stellen weleens te maken krijgen met relatieproblemen. Soms zijn de problemen zo groot dat je niet meer met elkaar verder wilt of kunt en is er maar één oplossing: scheiden. In dit artikel lees je wat er allemaal komt kijken wanneer jij en je partner uit elkaar gaan.

Verdeling gezamenlijke eigendommen

Wanneer je gaat scheiden moet er enorm veel geregeld worden en beslissingen gemaakt worden. De gezamenlijke spullen zoals de inboedel moeten verdeeld worden en jullie moeten beslissen wie er in het huis blijft wonen of dat het huis verkocht moet worden. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, zijn alle spullen automatisch van jullie beide. Zijn jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd dan is vastgelegd wat van jullie beide is en wat niet. Het is verstandig om een lijst te maken met alle spullen die verdeeld moeten worden. Schrijf vervolgens beide afzonderlijk op wat je graag wilt hebben. Het is ook aan te raden om de waarde van de spullen te bepalen om na te gaan of alles eerlijk verdeeld is. Vervolgens moeten jullie onderhandelen over de spullen die je beide wilt hebben. Komen jullie er niet uit dan kan de rechter een beslissing nemen.

De procedure

Om van elkaar te scheiden moet je via een advocaat een verzoek indienen bij de rechtbank. Als jullie beide achter het besluit staan en het eens zijn over de verdeling van jullie gezamenlijke eigendommen, dan kunnen jullie de scheiding samen aanvragen en is er maar één advocaat nodig en is er geen zitting nodig. Komen jullie er onderling niet uit of wil slechts één van jullie twee scheiden, dan moet je beide een eigen advocaat kiezen. Hebben jullie samen minderjarige kinderen, dan moet je ook een ouderschapsplan opstellen voor de rechter met daarin alle afspraken over de omgang met de kinderen. De rechter neemt vervolgens een beslissing op basis van het verzoekschrift. Jullie ontvangen via de advocaat uiteindelijk de beschikking. Ben je het er niet mee eens, dan kun je in hoger beroep gaan tegen de beschikking bij het gerechtshof. Als jullie het met elkaar eens zijn kan een zitting nog wel nodig zijn als er kinderen tussen de 12 en 18 jaar zijn die hun mening willen geven over de zorgregeling die onderdeel uitmaakt van het ouderschapsplan.

via: gezamenlijk-scheiden.nl

via: gezamenlijk-scheiden.nl

 

Vechtscheiding

Niet iedereen die uit elkaar gaat is het met elkaar eens. Wanneer één van beide het niet eens is met een eenzijdig verzoek om te scheiden is mogelijk om bezwaar te maken. De advocaat moet dan binnen zes weken na ontvangst van het verzoekschrift een verweer indienen bij de rechtbank. Wanneer de partners het niet met elkaar eens worden over de bezittingen komt er een zitting. Soms kan het proces langer dan een jaar duren. De rechter kan dan tussentijds wel een tijdelijke beslissing nemen, bijvoorbeeld over de kinderen of de woning.

De kosten

De kosten voor een advocaat of mediator betalen de partners, net als de kosten voor het starten van een procedure bij de rechter, het zogenaamde griffierecht. Als jullie beide een laag inkomen hebben, kan het zijn dat de overheid een deel van de kosten betaalt. Beland je in een langdurig conflict, dan kunnen de kosten van de advocaat hoog oplopen. Daarbij kunnen ook nog schulden komen als jullie het huis moeten verkopen en een restschuld overhouden.

Reacties zijn gesloten.