Aantal scheidingen neemt toe door einde crisis

Aantal scheidingen neemt toe door einde crisis

Het einde van de economische crisis is goed nieuws voor stellen die uit elkaar willen gaan, er is meer geld beschikbaar om de scheiding door te zetten. “Met het aantrekken van de huizenmarkt zie je dat er een inhaalslag wordt gemaakt”, aldus demograaf Jan Latten van het CBS. Ook mediator Marga Steenmeijer ziet deze inhaalslag. Zij ziet stellen bij zich komen waarmee ze anderhalf jaar geleden ook al eens in gesprek ging. Toen konden zij echter hun huis niet verkopen, door de aantrekkende woningmarkt is die mogelijkheid er nu wel. “De stap om uit elkaar te gaan, is makkelijker geworden nu het economisch wat beter gaat.”

Stijging van ongeveer 5%

Er is dan ook direct een stijging terecht te zien in het aantal scheidingen, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2013 gingen ongeveer 33.000 echtparen uit elkaar, in 2014 waren dat er 35.000, een stijging van ongeveer 5%. Ook nam het aantal online scheidingen flink toe in de afgelopen jaren. Dit fenomeen is een oplossing voor wie snel en vooral goedkoop wil scheiden. Er kan veel tijd en geld bespaard worden omdat de aanvraag via de website van een advocatenkantoor verloopt. De aanvraag wordt door het kantoor snel afgewikkeld, inclusief het indienen van stukken bij de rechtbank. Het is een voordelige oplossing voor stellen die al precies weten hoe ze alles willen regelen en welke afspraken er gemaakt moeten worden.

aantal scheidingen

Veel stellen hebben echter hulp nodig bij het opstellen van afspraken en kiezen daarom voor de reguliere vorm van scheiden, wat hogere kosten oplevert. Toch is het uitstellen van een scheiding om economische redenen een relatief nieuwe trend. Voorheen was er juist sprake van een stijging in het aantal scheidingen wanneer er sprake was van economische tegenwind. Dit was in de periode dat de man kostwinner was en de vrouw het huishouden deed, waardoor baanverlies van de man voor extra spanning in het huwelijk zorgde. “Nu is het baanverlies van de man niet meer dé reden voor de scheiding, omdat beide partner vaak een eigen inkomen hebben”, aldus Dianne Kroezen van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators. Omdat beide partners nu vaak een eigen inkomen hebben, weegt het gezamenlijk financieel belang nu zwaarder.

“Sommige mensen hebben er jaren mee gewacht”, aldus Kroezen. “Ze konden het zich niet veroorloven om twee huishoudens te financieren. Maar nu zetten ze de scheiding door.”

Reacties zijn gesloten.