5 tips voor succesvolle salarisonderhandelingen

5 tips voor succesvolle salarisonderhandelingen

Ben je ongemerkt steeds meer gaan doen voor hetzelfde salaris? Of verdient een mannelijke collega die hetzelfde doet veel meer dan jij als vrouw? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je vindt dat het tijd is voor een salarisverhoging. Je baas zal het daar lang niet altijd direct mee eens zijn, maar wanneer je je onderhandelingen goed voorbereidt kan je kans op succes behoorlijk toenemen. Deze vijf tips zullen je daar ongetwijfeld bij helpen!

 

1: Kies het juiste moment

Zonder afspraak het kantoor van je baas binnenstormen en met je vuist op tafel slaan zal doorgaans geen extra salaris opleveren.  Wacht bijvoorbeeld tot het moment dat je net een belangrijk project hebt afgerond, zodat je gelijk je waarde voor het bedrijf duidelijk kunt maken.

 

2: Noem geen rond bedrag

Dit duidt erop dat je weinig onderzoek hebt gedaan en maar een bedrag uit de lucht hebt gegrepen. Een specifiek en niet afgerond bedrag geeft daarentegen aan dat je aan het rekenen bent geweest en zal ervoor zorgen dat de tegenpartij je gelijk veel serieuzer neemt.

 

3: Verwacht een tegenbod

Het zijn niet voor niets salarisonderhandelingen, dus hou er rekening met dat je werkgever een tegenbod doet en stel voor jezelf een ondergrens vast.

 

4. Wees eerlijk over je huidige salaris

Vooral van belang wanneer je over salaris onderhandelt bij een sollicitatie, waarbij het voor de werkgever niet moeilijk is om op een andere manier uit te zoeken wat je hebt verdient. Wees dus eerlijk maar geef het ook aan wanneer je oude salaris niet relevant is omdat je bijvoorbeeld op een compleet andere functie solliciteert.

 

5: Kijk ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden

Wanneer er wat betreft geld geen ruimte os voor een salarisverhoging, dan bieden de secundaire arbeidsvoorwaarden ook nog altijd mogelijkheden. Denk aan een fietsplan, extra vrije dagen, een leaseauto of andere mogelijkheden die op indirecte wijze ook wat meer opleveren.

monsterboard_finance-2-kopie-2

Reacties zijn gesloten.